ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Απαντάμε στις ερωτήσεις σας:
Πριν επικοινωνήσετε μαζί μας, ρίξτε μια ματιά και διαβάστε τις απαντήσεις που δίνουμε στις ερωτήσεις που μας έχετε κάνει τα τελευταία χρόνια.
Πρέπει να ρωτάτε τον προμηθευτή και να διαβάζετε προσεκτικά το τεχνικό φυλλάδιο του κατασκευαστή στο οποίο αναφέρεται η λειτουργία του φίλτρου ή της συσκευής καθαρισμού και οι συνιστώμενες συνθήκες χρήσης της, δηλαδή:
- Τι αφαιρεί από το νερό
- Το μέγεθος του πόρου
- Εάν περιλαμβάνει ενεργό άνθρακα
- Χρόνος ζωής ανταλλακτικών
- Παροχή νερού κατά την χρήση
- Πού τοποθετείται
- Μέγιστη και ελάχιστη πίεση λειτουργίας
- Πιστοποιητικά διεθνών ή εθνικών οργανισμών
Οι Δήμοι και οι Κοινότητες καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την παροχή καθαρού νερού και κατάλληλου προς πόση, δηλαδή απαλλαγμένου από αιωρούμενα σωματίδια και ανεπιθύμητες ουσίες, χλωριωμένου για την καταστροφή των βακτηρίων και ιών. Μετά τον καθαρισμό και έλεγχο του νερού από τον Δήμο / Κοινότητα το νερό ταξιδεύει μέσα σε δίκτυα όπου δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί η επιβάρυνσή του σε βρωμιές, σκουριές, σε επικίνδυνα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, από τα παλιά δίκτυα. Εξάλλου ο έλεγχος για εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα που γίνεται στις πηγές του νερού δεν είναι δυνατόν να είναι συνεχής λόγω της πολυπλοκότητας των αναλύσεων αυτών.
Προκύπτει επομένως η ανάγκη καθαρισμού του νερού στο σημείο χρήσης του για λόγους:
- Αισθητικής, με την αφαίρεση σκουριάς, βρωμιάς και άλλων αιωρούμενων σωματιδίων, την αφαίρεση της δυσάρεστης οσμής και γεύσης του χλωρίου.
- Υγιεινής, με την αφαίρεση πτητικών οργανικών ουσιών (εντομοκτόνων, παρασιτοκτόνων), επικίνδυνων μετάλλων (μολύβδου), παραγώγων της αντίδρασης του χλωρίου με οργανικές ενώσεις (αλογονομένοι υδρογονάνθρακες), μικροβίων, ιών, πιθανόν ακόμη και ραδιενεργών σωματιδίων.
Τα οικιακά φίλτρα νερού αφαιρούν δυσάρεστη γεύση και οσμή, χλώριο, παράγωγα του χλωρίου, στερεά σωματίδια, χώμα, σκουριά, άμμο, λάσπη, μικρόβια, βακτήρια και ιούς.
Ναι, όλα τα φίλτρα έχουν ενεργό φαρμακευτικό άνθρακα, τα Family Filters έχουν επιπλέον κοίλες μεμβράνες (hollow fiber membranes) 0.01 micron και ροή 2 λίτρα το λεπτό, την μεγαλύτερη στην αγορά.
Τα Family Filters 1-2 μια φορά το χρόνο.
Τα Family Filters 1 – 2 έχουν παροχή 6800 lt το χρόνο. Η αλλαγή φίλτρων μια φορά το χρόνο.
Τα οικιακά φίλτρα νερού μπορούν να τοποθετηθούν στην βρύση, πάνω και κάτω από τον πάγκο της κουζίνας.
Όλα τα υλικά φίλτρανσης συστημάτων μας είναι πιστοποιημένα με τα αυστηρότερα πρότυπα (N.S.F., F.D.A., ISO). Οι προμηθευτές μας αποτελούν διακεκριμένα μέλη ενώσεων σχετικών με την ποιότητα του νερού Family Filters.Το φίλτρο νερού έχει αποδειχθεί ότι αφαιρεί το 99,99% των βακτηρίων όπως καθορίζονται στα πρότυπα.
Το σύστημα όσμωσης συνδυάζει τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αντίστροφης όσμωσης και ενεργού άνθρακα για να παράγει την καλύτερη ποιότητα νερού που υπάρχει. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το εμφιαλωμένο νερό είναι προϊόν αντίστροφης όσμωσης.
1ο στάδιο: Το νερό του δικτύου εισχωρεί στο πρώτο στάδιο καθαρισμού το προφίλτρο αιωρημάτων 5 micron.
2ο στάδιο: Στη συνέχεια περνά από το φίλτρο ενεργού φαρμακευτικού άνθρακα όπου αφαιρούνται χλώρια, χημικά κλπ. GAC 20 micron.
3ο στάδιο: Ακολουθεί φίλτρο ενεργού άνθρακα σε μορφή block για καλύτερες ακόμη κατακρατήσεις EP 10, 10 micron.
4ο στάδιο: Το φιλτραρισμένο νερό περνάει την ημιπερατή μεμβράνη (0,0001 micron), ενώ οι μολυσματικές ουσίες (χημικά, μικρόβια, βακτηρίδια) που κατακρατούνται στην εξωτερική επιφάνεια της μεμβράνης ξεπλένονται αυτομάτως και οδηγούνται στη αποχέτευση.
5ο στάδιο: Μετά τη μεμβράνη, το φιλτραρισμένο νερό αποθηκεύεται στο δοχείο συλλογής του.
Την ώρα που ανοίγουμε το βρυσάκι, το νερό περνάει από το τελικό στάδιο με ενεργό φαρμακευτικό άνθρακα για ένα τελικό γυάλισμα πριν καταλήξει στο ποτήρι μας.
Η σκληρότητα του νερού είναι πολύ σημαντική παράμετρος καθορισμού της ποιότητάς του. Η κύρια αιτία της σκληρότητας του νερού οφείλεται στην ύπαρξη των διαλυμένων σε αυτό ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου. Η αυξημένη ολική σκληρότητα (Σκληρότητα Ασβεστίου + Σκληρότητα Μαγνησίου) προκαλεί πολλά προβλήματα από τις επικαθήσεις αλάτων σε σωληνώσεις, οικιακές συσκευές και φθορές σε επιφάνειες. Στην Υγειονομική Διάταξη δεν υπάρχουν συγκεκριμένα όρια για την τιμή της σκληρότητας του πόσιμου νερού. Είναι δυνατόν μετρώντας την αγωγιμότητα του νερού να γνωρίζουμε κατά προσέγγιση την σκληρότητα του νερού.
Εάν χρησιμοποιήσετε αγωγιμόμετρο για να δείτε πόσο σκληρό είναι το νερό σας τότε αφού μετρήσετε το νερό σας ανατρέξτε εδώ:
ppm | μS/cm | Χαρακτηρισμός νερού |
---|---|---|
0-70 | 0-140 | Πολύ μαλακό νερό |
70-150 | 140-300 | Μαλακό νερό |
150-250 | 300-500 | Κάπως σκληρό νερό |
250-320 | 500-640 | Αρκετά σκληρό νερό |
320-420 | 640-840 | Σκληρό νερό |
>420 | >840 | Πολύ σκληρό νερό |
Εάν χρησιμοποιήσετε σκληρόμετρο για να μετρήσετε τη σκληρότητα του νερού σας τότε αφού μετρήσετε το νερό σας δείτε τον παρακάτω πίνακα:
Γερμανικοί Βαθμοί | Χαρακτηρισμός νερού |
---|---|
0-4 Γερμανικοί βαθμοί | Πολύ μαλακό |
4-8 Γερμανικοί βαθμοί | Μαλακό |
8-12 Γερμανικοί βαθμοί | Ημίσκληρο |
12-18 Γερμανικοί βαθμοί | Σχετικά σκληρό |
18-30 Γερμανικοί βαθμοί | Σκληρό |
>30 Γερμανικοί βαθμοί | Πολύ Σκληρό |
Σε όλο τον λεγόμενο “κύκλο του νερού”, διαλύονται συνέχεια ανόργανες αλλά και οργανικές ουσίες, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Οι οργανικές ουσίες για παράδειγμα μπορεί να προέρχονται από φύλλα δέντρων που είναι σε αποσύνθεση και πέφτουν στα ποτάμια και τις λίμνες, από λύματα ζωντανών οργανισμών που ζουν μέσα στο νερό (πχ ψάρια) αλλά και ανθρώπινα απόβλητα. Οι ανόργανες ουσίες μπορεί να προέρχονται από το μόλυβδο και το χαλκό των σωλήνων ύδρευσης, από φυτοφάρμακα και γενικά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Όλα αυτά τα στοιχεία (οργανικές κι ανόργανες ουσίες) συμβάλλουν στην αύξηση της αγωγιμότητας, γιαυτό και όσο μεγαλύτερη είναι η αγωγιμότητα τόσο πιο επικίνδυνο γίνεται το νερό για τον άνθρωπο.
Όταν η αγωγιμότητα είναι αρκετά υψηλή, τότε τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται επικίνδυνα, γιαυτό καλό είναι να γνωρίζετε πόση περίπου αγωγιμότητα έχετε στο νερό σας, εκτός αν μένετε σε περιοχή που ελέγχεται συχνά κι είστε απολύτως βέβαιοι ότι το νερό σας είναι 100% πόσιμο και πάνω απ’ όλα ασφαλές. Το όριο στις ΗΠΑ για το πόσιμο νερό είναι στα 500ppm. Στην Ελλάδα φυσικά Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, αυτό το νούμερο είναι αρκετά μεγαλύτερο. Πάνω από 1000ppm είναι ακατάλληλο για να το πίνουμε, γιαυτό κι είναι βασικό να γνωρίζετε πόση αγωγιμότητα έχετε στο νερό σας.
Την αγωγιμότητα τη μετράμε με αγωγιμόμετρο. Το όργανο αυτό μετρά τη συγκέντρωση αλάτων, ανιόντων, κατιόντων, μετάλλων και οργανικής ύλης. Όλα αυτά υπάρχουν στο νερό διαλυμένα. Ουσιαστικά μετρά τα πάντα μέσα στο νερό εκτός από το ίδιο το νερό (Η2O) και τα αιωρούμενα σωματίδια που δεν έχουν διαλυθεί στο νερό. Η μέτρηση της αγωγιμότητας είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να διαπιστώσουμε πόσο σκληρό είναι το νερό μας, καθώς τα άλατα αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του νερού. Βέβαια, ο πιο σωστός τρόπος για να μετρήσουμε τη σκληρότητα είναι με ένα σκληρόμετρο, η αγωγιμότητα όμως αποτελεί μία πάρα πολύ ισχυρή ένδειξη γιαυτό και χρησιμοποιείται κατά κόρον.
Τηλεφωνική επικοινωνία;
Συμπληρώστε το τηλέφωνο σας παρακάτω και θα σας καλέσουμε εμείς για οτιδήποτε χρειάζεστε.
Φροντίζω τον εαυτό μου
Σκληρό νερό ακόμα στο σπίτι;
Επιπτώσεις νερού στις σωληνώσεις:
Πλήθος νοικοκυριών αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του σκληρού νερού που περιέχει, εκτός των άλλων, ασβέστιο και μαγνήσιο στοιχεία που προσλαμβάνει ακολουθώντας τον κύκλο του νερού πριν φτάσει στη βρύση μας. Οι σκληρές αποθέσεις που δημιουργούν αυτά τα στοιχεία βουλώνουν τις σωληνώσεις – συσκευές και τις καταστρέφουν.
Επιπτώσεις του νερού στην ανθρώπινη υγεία:
Η κακή ποιότητα του πόσιμου νερού που φτάνει στις βρύσες σχετίζεται με προβλήματα υγείας τα οποία δημιουργούνται από τις χημικές και οργανικές ουσίες, τους μικροοργανισμούς, τα φάρμακα και άλλους επιβλαβείς ρύπους που υπάρχουν στο νερό που χρησιμοποιούμε.